La Xarxa de Consells Locals de Joventut és:
- Un espai on els CLJ del País Valencià, les Illes i Catalunya compartim experiències, coneixements i/o realitzem propostes.
- Un grup de treball on proposar eines que ajudin els CLJ al seu funcionament i a la realització de les seves accions.
- Un equip amb la voluntat i disposat a donar un cop de mà per a què es creïn nous CLJ a tot el territori.
- Un òrgan des del qual formular posicionaments, opinions i demandes a la societat o l’administració.
- • Un àmbit on conèixer les activitats i debatre qüestions referents a la Fundació Triangle Jove, el Consell de Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), el Consell de Joventut de les Illes Balears (CJIB), el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i l’European Youth Forum.
- Un moment per realitzar formacions que responguin a les demandes dels CLJ.
Què és un CLJ?
Un Consell Local de Joventut (CLJ) és una plataforma formada per associacions juvenils d’un barri, municipi, vall, comarca o illa que pretén ser:
- Un punt de trobada, de coordinació, de cooperació i d’intercanvi entre les associacions juvenils, que permet la creació de projectes conjunts.
- Una estructura democràtica de representació i participació juvenils que incorpora diferents models associatius juvenils (associacions, entitats, grups de joves, etc.) i les inquietuds de la gent jove.
- Un òrgan independent de l’administració, que compta o pretén comptar amb el seu reconeixement i suport (polític, econòmic…).
- Un representant vàlid per dialogar amb l’administració en tots aquells temes que afecten la joventut que permet fer arribar a l’administració i a la societat les demandes i opinions de les associacions juvenils i de la gent jove.
Objectius d’un CLJ
Els objectius d’un Consell Local de Joventut són:
- Donar suport, coordinar i difondre les diferents activitats i accions de les associacions i els grups juvenils de la ciutat.
- Promoure la participació i l’associacionisme dels i les joves en la vida política, social i cultural del barri, municipi, vall, comarca o illa que representen.
- Ser la veu davant de l’administració corresponent en tots aquells temes que afecten els i les joves directament o indirectament.
- Fer un seguiment de tots els temes que afecten la gent jove (com per exemple, el Pla Local o Comarcal de Joventut) per tal de posicionar-se i crear un espai de debat crític i plural.
- Promoure i portar a terme activitats, projectes, recerques, etc. Que siguin d’interès per als i les joves i per les associacions juvenils sense prejudici als objectius i/o la capacitat d’acció de les associacions.